Haal het maximale uit je website verkeer

Haal het maximale uit je website verkeer

CRO (Conversion Rate Optimization), is niet zomaar een buzzwoord; het is de ruggengraat van een succesvol bedrijf.

Het vermogen van een website om bezoekers om te zetten in klanten - de zogenaamde 'conversie' - is belangrijk voor succes. Conversie optimalisatie, of CRO (Conversion Rate Optimization), is niet zomaar een buzzwoord; het is graatmeter van een bedrijf die online contact momenten of bestellingen binnen haalt. Maar waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je inspanningen vruchten afwerpen?

Begrijpen van conversie ratio

De conversie ratio, ook bekend als het conversiepercentage, is een essentieel meet instrument voor elke website. Zowel voor B2B of B2C. Het meet het succes van een website in het bereiken van zijn doelstellingen. Deze ratio wordt uitgedrukt als een percentage en geeft weer welk deel van de websitebezoekers een gewenste actie voltooit, zoals het doen van een bestelling, het aanmelden voor een nieuwsbrief, of het invullen van een contactformulier.

Berekening van de conversie ratio

De formule om de conversie ratio te berekenen is best wel eenvoudig, maar goed om even te vermelden:

Conversie Ratio (%) = (Aantal conversies / Aantal websitebezoekers) × 100

Aantal conversies: Dit is het aantal bezoekers dat een gewenste actie heeft voltooid binnen een bepaalde periode. Een conversie kan variëren afhankelijk van de doelstellingen van de website, zoals de verkoop van een product, een inschrijving voor een evenement, of het downloaden van een whitepaper.

Aantal websitebezoekers: Dit is het totale aantal unieke bezoekers dat de website heeft bezocht in dezelfde periode waarin de conversies zijn gemeten.

Doelstellingen in kaart brengen

Een doel zonder plan is is nooit een goed idee. Wij hameren vaak op het in kaart brengen van de doelstellingen. Het in kaart brengen van doelstellingen en deze achterwaarts benaderen, oftewel reverse engineering, is een methode die wij graag toepassen zodat inspanningen, op online marketing gebied, logisch worden en écht bijdragen aan het doel wat een bedrijf voor ogen heeft.

Begin dus met het einde voor ogen. Wat zijn je bedrijfsdoelen? Zoek je naar een toename in verkopen, meer inschrijvingen op je nieuwsbrief, of wil je meer mensen vinden die contact met je opnemen? Het specifiek benoemen van deze doelen is cruciaal, omdat het de basis vormt van je strategie. Het stelt je in staat om meetbare targets te definiëren en te achterhalen welke stappen je moet ondernemen om deze te bereiken.

Stel, je doel is om de verkoop met 20% te verhogen in het komende kwartaal. Achterwaarts redenerend vraag je jezelf af: Hoeveel extra website bezoekers heb ik nodig om dit te bereiken? Welke conversieratio is nodig? Hoe kan ik het aantal bezoekers verhogen en mijn conversieratio verbeteren? Dit proces zorgt ervoor dat je kritisch kijkt naar strategieën, zodat je erachter komt wat nodig is. Ook voor wat betreft eventuele advertentiebudgetten.

Het Analyseren van het Conversie Proces

Het conversieproces is de reis die een bezoeker aflegt van het moment dat hij op je website komt tot het moment dat hij een gewenste actie voltooit. Elke stap in dit proces moet naadloos en intuïtief zijn. Dit betekent dat je kritisch moet kijken naar de gebruikerservaring (UX) van je website. Vraag jezelf af: Hoeveel stappen moet een gebruiker doorlopen om een aankoop te voltooien? Is elke stap logisch en noodzakelijk?

"Eenvoud is de ultieme verfijning" - Steve Jobs

Elke extra klik, elk overbodig scherm, is een barrière voor conversie. Dit kan leiden tot frustratie bij de gebruiker en uiteindelijk tot afhaken. Door complexiteit te verminderen, verhoog je niet alleen de kans op conversie, maar verbeter je ook de algehele gebruikerservaring. Een simpele tip is: vraag eens aan een ouder familielid of bekende om de stappen te doorlopen. Je hoeft niet alles serieus te nemen voor wat betreft de feedback die je krijgt, omdat de kans groot is dat diegene je doelgroep niet is, maar je kan er soms echt leuke inzichten door krijgen.

De analytische aanpak: Onderzoek, analyseer, test

  1. Gedragsonderzoek: Duik echt diep in Google Analytcs. Heel veel belangrijke data is daar. Waar haken mensen af?
  2. Gebruiksanalyse: Heatmaps laten zien wat er echt gebeurd. Tools zoals Hotjar of Microsoft Clarity zijn uitstekend en de laatste zelfs volledig gratis te gebruiken.
  3. A/B Testen: Ook belangrijk. Gebruik A/B-testen om verschillende benaderingen te testen. Kleine wijzigingen in de lay-out, tekst, of het design van een knop kunnen al een groot verschil maken. Verander een detail en kijk wat beter werkt. Het is als het kiezen tussen twee goede series op Netflix; soms moet je beide proberen om te zien welke het beste is.

Conversie bevorderende elementen

Call to Actions (CTA's) moeten zo duidelijk zijn dat je oma weet wat ze moet doen. Een opvallende kleur die contrasteert met je website kan zorgen dat het conversiepercentage van 1 naar 2 procent gaat. En onthoud: een CTA is niet zomaar een knop; het is een richtingwijzer naar je doel.

De snelheid van je website is ook een cruciaal punt. In de snelle online wereld van vandaag is er weinig geduld. Optimaliseer de snelheid van je website. Reviews en testimonials spelen in op de 'social proof' van jouw product of dienst. Laat ze prominent zien en laat de voordelen van je product of dienst door de ogen van anderen zien.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en een video zegt meer dan duizend beelden. Gebruik krachtige afbeeldingen en video's die een verhaal vertellen. Mensen kopen niet wat je doet; ze kopen waarom je het doet.

Begrijpen van klantgedrag

We leven in een wereld waar iedereen constant bezig is, en toch vinden we altijd wel een reden om op die ene advertentie te klikken. Je zou denken, als iemand op je advertentie klikt, dan zijn ze toch klaar om te converteren? Waarom zouden ze anders klikken als er geen interesse was? De praktijk is echter anders. Net zoals er talloze redenen zijn om op een advertentie te klikken, zijn er evenveel redenen waarom iemand niet direct een aankoop doet. Stel je voor, je zit even in je pauze en ziet een advertentie van precies datgene wat je nodig hebt. "Wat handig!" denk je en je klikt. Maar dan, oh ja, je moet zo weer aan het werk. Of je werpt een blik op je bankrekening en denkt: "Misschien toch maar niet nu." Precies voor deze momenten is retargeting bedacht. Als verkoper kun je met een slimme retargeting campagne die persoon die net niet toe was aan kopen - omdat het moment niet uitkwam of het budget er niet was - op een later tijdstip opnieuw benaderen. Zo vergroot je de kans om alsnog die conversie binnen te halen.

Conversie optimalisatie is een voortdurend proces. De digitale wereld verandert snel, en wat vandaag werkt, is morgen misschien verouderd. Blijf testen, leren en optimaliseren. En onthoud: elke verbetering, hoe klein ook, kan een grote impact hebben op je bottom line.

Haal het maximale uit je website verkeer

Onze Johnny Depp. Passie voor data, online marketing en de groei van bedrijven. Houdt van Asana.